Behandeling tegen schimmelinfectie

Een schimmelinfectie ontstaat meestal doordat schimmels zich op of in het lichaam nestelen. Deze schimmels komen vaak voor in warme en vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches en lockerruimtes. Ook kunnen ze via besmette oppervlakken of materialen, zoals kleding of handdoeken, worden verspreid. Mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben, lopen meer risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie.

Schimmels zijn overal om ons heen en leven meestal in harmonie met ons lichaam. Het probleem ontstaat wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor de groei van schimmels. Dit kan leiden tot overgroei van schimmels en dus een infectie.

Behandeling van de oorzaak van schimmelinfectie

Hoe verloopt een behandeling bij Praktijk Iseger?

Een schimmelinfectie behandelen is dus altijd multicausaal werken.

We kunnen wel een zalfje op de huid smeren. Of een pilletje geven of een kalknagel laten insmeren. Als we de onderliggende oorzaak waardoor de schimmel ontstaat niet aanpakken kom je er niet vanaf.

Hoelang duurt een behandeling tegen schimmelinfecties?

En een belangrijke factor voor een gezond microbioom is vooral wat wij erin stoppen.  Buiten een behandeling tegen darmpathogenen is een gezonde voeding dus essentieel voor de gezondheid van het microbioom. Vermijd sowieso alle soorten suikers en simpele koolhydraten als zetmeel in jouw voeding!

De duur van een behandeling is erg divers, voor sommige is voeding makkelijk te veranderen en voor sommige juist weer niet, een behandeling van schimmels kan een duur van 6 weken zijn maar soms ook maanden.

Waar komt de schimmelinfectie vandaan?

Schimmels zijn overal om ons heen en leven meestal in harmonie met ons lichaam. Het probleem ontstaat wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor de groei van schimmels, zoals een warme en vochtige omgeving. Dit kan leiden tot overgroei van schimmels en dus een infectie.

Symptomen van schimmelinfecties

Maar wat voor klachten geven schimmelinfecties in het lichaam dan?
De voornaamste klachten komen voor in de slijmvliezen. Maar zeker ook elders in het lichaam. En klachten door een schimmelinfectie kunnen allemaal chronisch van karakter worden:

Veel voorkomende schimmelinfecties

Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties die veel voorkomen bij mensen. De meest voorkomende schimmelinfecties zijn die van de huid, nagels, mond en geslachtsdelen. 

Huidschimmel
Schimmelinfectie op de huid wordt vaak veroorzaakt door de schimmel dermatofyt en kan leiden tot jeukende, rode huiduitslag. 

Nagelschimmel
Nagelschimmel kan leiden tot verdikking en verkleuring van de nagels. 
Schimmelinfectie mond
Een schimmelinfectie in de mond, ook wel spruw genoemd, komt vaak voor bij baby’s en kan leiden tot witte, pijnlijke plekken in de mond.

Ten slotte kan een schimmelinfectie in de geslachtsdelen leiden tot jeuk, branderigheid en afscheiding. Denk dan aan een vaginale schimmel. Het is belangrijk om een schimmelinfectie tijdig te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Maar zorg met de juiste behandeling dat de onderliggende oorzaak goed wordt aangepakt.

Lees meer over de 8 meest voorkomende varianten op; https://www.gezondheidsnet.nl/huidschimmel/dit-zijn-de-8-meest-voorkomende-schimmelinfecties

Schimmelnagels - Kalknagels | Praktijk Iseger