Behandeling tegen zware metalen

Behandeling tegen zware metalen vergiftiging komt steeds vaker voor, dit omdat het een groeiend probleem in onze moderne samenleving. Zware metalen zijn giftige stoffen zoals lood, kwik, koper, aluminium, cadmium en arsenicum, die in verschillende producten en processen worden gebruikt.

Het menselijk lichaam is niet in staat om deze stoffen te verwijderen, waardoor ze zich ophopen en schade veroorzaken aan vitale organen en systemen, waaronder de hersenen, het zenuwstelsel, de nieren, de bloedbanen en het hart.

Er zijn verschillende manieren waarop men in aanraking kan komen door zware metalen. Bijvoorbeeld door het drinken van vervuild water, het eten van voedingsmiddelen, het ademen van vervuilde lucht of door gebruik van producten die zware of giftige metalen bevat.

Een behandeling voor zware metalen vergiftiging

Een behandeling voor zware metalen duurt doorgaans enkele weken. Afhankelijk van welk zwaar metaal er in je lichaam zit. Soms kunnen er meerdere zware metalen opgeslagen zitten in ons celniveau, denk bijvoorbeeld aan Amalgaam vullingen wat kwik bevat of lood uit ons drinkwater. Soms is dit niet beiden tegelijkertijd te behandelen, waardoor het traject langer kan duren. Tevens is de duur van een behandeling vaak afhankelijk hoe verzwakt ons immuunsysteem is, wil je weten hoe dat voor jou is? Raadpleeg één van onze deskundige therapeuten voor een goed advies en de beste behandeling voor zware metalen vergiftiging. 

Symptomen van zware metaal vergiftiging

Metaalvergiftigingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder veranderingen in gedrag en concentratie, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, verlies van eetlust, gewrichtspijnen en schade aan belangrijke organen zoals de nieren, ons centraal zenuwstelsel heeft vaak flink te verduren door onder andere trillingen van spieren, krampen, stijfheid, hersenen en het hart.

Preventie van metaalvergiftiging

Preventie van metaalvergiftiging is belangrijk en omvat het vermijden van blootstelling aan deze metalen, regelmatige tests om de niveaus in het lichaam te controleren en het verbeteren van de kwaliteit van de lucht, het water en het voedsel. Dit is met name belangrijk voor mensen die risico lopen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en personen die in risicovolle beroepen werken. Vroege detectie kan helpen bij het nemen van maatregelen voordat ernstige symptomen optreden.

Bronnen van metaalvergiftiging: Metalen zoals lood, kwik, cadmium en arsenicum kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder verontreinigd drinkwater, voedsel, luchtvervuiling, industrieel afval, en zelfs bepaalde cosmetica en tandheelkundige materialen. Het begrijpen van deze bronnen is de eerste stap in de preventie van metaalvergiftiging. We lichten daarom graag de zware metalen toe die hier direct toepassing op hebben. 

Kwik: Deze stof, die een verwoestende impact heeft op ons lichaam, staat bekend om het sterke verband met Candida en kwikvergiftiging. Bovendien tast kwik de zwavelverbindingen in insuline aan, wat het risico op diabetes vergroot. Kwik komt voor in amalgaamvullingen, vaccinaties, vis en glucose-fructosesiroop.

Lood: Lood kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, gedragsveranderingen bij volwassenen zoals verminderde cognitieve vaardigheden of persoonlijkheidsveranderingen, hoge bloeddruk en chronische nierziekten. Lood wordt vaak aangetroffen in oude verf, kraanwater, batterijen en producten gemaakt van rubber of glas.

Nikkel: Kleine hoeveelheden nikkel kunnen nuttig zijn voor bepaalde lichaamsfuncties, maar een teveel kan nikkelvergiftiging veroorzaken. Nikkel bevindt zich in de lucht, uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook en de luchtvervuiling van fabrieken. Ons lichaam kan in contact komen met nikkel door bijvoorbeeld nikkelen munten, sieraden, prothesen, hartkleppen en voedsel.

Arsenicum: Langdurige blootstelling aan arsenicum kan leiden tot verschillende vormen van kanker. Blootstelling aan arsenicum kan optreden door het inademen van rook of zaagsel van hout behandeld met arsenicum.

Cadmium: Cadmium kan leiden tot kanker, nierziekten, longschade en broze botten. Het komt in het milieu terecht via fabrieken, mijnen en huishoudelijk afval, en kan zich binden aan stoffen in de grond en oplossen in water, waardoor het in onze voedselketen terechtkomt. Vooral orgaanvlees (lever en nieren) en schaaldieren kunnen hoge concentraties cadmium bevatten.

Kwik-Lood-Aluminium-Koper-Arseen-behandeling_zwaar-metalen-vergiftiging-2.jpg

Voedingsfactoren van zware metalen vergiftiging

Sommige voedingsmiddelen kunnen van nature hoge niveaus van bepaalde metalen bevatten, zoals vis die kwik kan bevatten, of groenten die metalen uit verontreinigde bodems kunnen opnemen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze voedingsbronnen en te proberen voedsel te consumeren dat getest is op verontreinigingen of afkomstig is uit schone bronnen.

In conclusie, metaalvergiftiging is een serieus gezondheidsprobleem dat preventie, vroege diagnose en adequate behandeling vereist. Het is belangrijk om bewust te zijn van de bronnen (bijv. voeding) van deze metalen en stappen te ondernemen om blootstelling te verminderen.